Meniu

Meniu Italian Meniu Libanez
italian-cuisineBucataria italiana are un caracter aparte pentru oricine iubeste mâncarea si bautura buna deoarece fiecare zona are o anumita reteta de paste sau sos pentru paste, asa cum fiecare prefera un alt tip de brânza sau un alt vin, iar felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta.


O masa in stil italian este compusa din:
Felul I
Mesele pot incepe cu aperitive (antipasta) – o gustare a primelor (feluri), antreuri.
Antipasta: bruschetta (paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline), antipasti cu peste, cu carne, vegetariene, antipasti prajite, gustari
Supe preferate: minestrone (supe groase din zarzavaturi proaspete, pasta, orez sau fasole, care poate contine carne), supe de peste, supe limpezi, supe de legume cu paste
Felui II
Este felul principal bazat pe carne, peste, oua sau legume cu o garnitura aleasa astfel incat sa-l complimenteze. Se poate incerca scottiglia, o tocana specifica regiunii Toscana, impreuna cu spanac fiert deshidradat (squeezed dry) condimentat (sauteed) cu ulei de masline si usturoi. Portiile sunt de asemenea mici, in jur de 150 de grame, si in plus garnitura si painea.
Desert
Masa de pranz se incheie de obicei cu fructe proaspete si cu o cescuta de espresso. O masa festiva va avea desertul mai elaborat, continand branzeturi, budinca, produse de patiserie sau prajituri cum ar fi faimosul tiramisu.
Masa este extrem de echilibrata, primul fel si painea continand carbohidrati, primul si al doilea fel este bazat pe proteine, vitamine si minerale din zarzavaturi, legume si fructe.
Vinul este elementul care va lega toate felurile de mancare. La o masa festiva, vor fi mai multe vinuri, alese astfel incat sa complimenteze respectivele feluri de mancare, si de obicei va fi o sticla de vin spumos la desert.
lebanese-cuisineSe spune ca bucataria libaneza este una dintre cele mai gustoase bucatarii din zona Mediteranei fiind si sinonimul bucatariei sanatoase deoarece se bazeaza din abundenta pe fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare.
In general se evita grasimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne, iar pentru mancarurile pe baza de carne rosie, de cele mai multe ori se foloseste carnea de miel.
Mancarea este prajita, coapta sau sotata in ulei de masline; untul sau smantana sunt folosite rar, mai ales la deserturi. Legumele sunt adesea mancate crude, sau murate, dar si gatite. Mancarea libaneza se bazeaza mai mult ierburi aromate, pe condimente si pe prospetimea ingredientelor.
In Liban, painea se consuma la fiecare fel de mancare.
O masa obisnuita incepe cu mezze, o selectie de portii mici de dipuri, muraturi, salate si gustari care se mananca cu o paine de origine arabeasca, numita „khibbiz”.
Mezze poate include orice (similar tapas-urilor spaniole) de la antreuri la patiserie. Salatele cele mai populare, adesea servite ca mezze, sunt fattoush si tabbouleh.
Felul principal este compus in general din fripturi (carne, pui sau peste) mancate cu paine sau orez picant.
Masa este insotita de vin sau arak – un lichior de anason foarte tare, transparent, care devine laptos in amestec cu apa (similar cu uzo-ul grecesc).
Deserturile includ baklava, maamoul, sfouf si… multe, multe fructe.
La sfarsitul mesei se ofera, de obicei, cafea neagra.


… sa ne asezam la masa si sa luam câte o înghititura din „baba gannouj”, o lingura de „tabouleh” si neaparat niste „humus” pe câte un colt de lipie. S-ar putea sa nu mai folositi lingura, pentru ca în mod traditional, libanezii ca si multe popoare din regiune, folosesc doar mâna dreapta si o bucata de pita sau pur si simplu o frunza de salata verde. în nici un caz însa, sa nu mâncati cu mâna stânga!

Pofta buna !